Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της διασκέδασης στην κρίση;

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά,
Πολιτικός επιστήμονας
Στον αντίποδα του υλισμού, της καταναλωτικής μανίας, της τεχνοκρατίας, της χρηματοθηρίας, της υποκρισίας και της καταπιεστικής ηθικής που επιβάλλει η κυρίαρχη κουλτούρα, αντιπροτείνουμε μια διαφορετική φιλοσοφία – στάση ζωής που θα βασίζεται στην αυθεντικότητα, στη συλλογική – αντικαταναλωτική δημιουργία, στην αγάπη για τη φύση, στην αυτογνωσία και αυτονομία.
Συλλογικά πικ-νικ, δανεισμός βιβλίων, διασκέδαση στο σπίτι αλλά και μετακίνηση με ποδήλατο, αποτελούν εναλλακτικούς και δωρεάν τρόπους διασκέδασης που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς..
Μία πρόταση για δημιουργία ενός «κοινωνικού πάρτι»:
Δεν θα ήταν δημιουργική και ενδιαφέρουσα η συνάντηση ενός συνεταιριστικού πικ-νικ με μια συλλογική κουβέντα στην Πνύκα της Αθήνας; Ας σκεφτούμε πόσο ο συγκεκριμένος χώρος εμπνέει για την ανάπτυξη μιας φιλοσοφικής, πολιτικής και κοινωνικής κουβέντας και αν βέβαια η παρέα είναι «ορεξάτη», εκτός από φαΐ, και για κουβέντα και δημιουργία…η συνάντηση σίγουρα θα πάρει «αρχαίες» διαστάσεις!
Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, η πνευματικότητα, η ορθή κρίση αλλά και το πνεύμα της συλλογικότητας – συνδιαμόρφωσης, αποτελούν απαραίτητα εφόδια για τους συμμετέχοντες. Γιατί για να γνωρίσουμε τον κόσμο, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, πρέπει να εγκαταλήψουμε τη θέση του εξωτερικού παρατηρητή, να γίνουμε ένα με τον κόσμο και να ενωθούμε με τη φύση στην ολότητά της, αντί βέβαια να πειραματιζόμαστε μαζί της για εκμεταλλευτικούς σκοπούς.
Πρόκειται για μια προσπάθεια πολιτιστικής αναβάθμισης και ανανέωσης του ηθικού - αξιακού πεδίου. Αναζητά μια πνευματικότητα που εναντιώνεται στην δυτική πειθαρχία και στο καπιταλιστικό πρότυπο ζωής ενώ θεραπεύει και ξεπερνά παράλληλα τις αδυναμίες της αστικής δημοκρατίας.
Lunch Street Party
Το “Lunch Street Party” είναι μια ομάδα που διοργανώνει συγκεντρώσεις σε διάφορα μέρη της Αθήνας, όπου μπορεί να παρευρεθεί ο καθένας. Συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και ουσιαστικά αναβιώνουν τον θεσμό του πικ-νικ. Εφοδιαζόμαστε με φαγητό, μαχαιροπίρουνα, ποτά, παιχνίδια και βέβαια με καλή διάθεση…για να πάρουμε μέρος σε ένα υπαίθριο πάρτι!
Άλλοι πάλι προτιμούν να διοργανώνουν υπαίθρια πάρτι μαζί με την παρέα τους σε πλατείες,κοντινά αλσύλλια, ή παραλίες. Μάλιστα, πολλοί είναι και αυτοί που διοργανώνουν μονοήμερες εκδρομές με τα καλαθάκια των φαγητών τους σε κοντινούς προορισμούς της Αθήνας.
Book Crossing
Το “book Crossing” είναι ο κόσμος στον οποίο τα βιβλία ταξιδεύουν ελεύθερα, δηλαδή οι κάτοχοί τους τα αφήνουν σε κάποιο δημόσιο χώρο, όπου θα τα βρει ο επόμενος αναγνώστης τους, θα τα διαβάσει και θα τ’ αφήσει με τη σειρά του ώστε να τα βρει ο επόμενος.Έτσι δεν χρειάζεται να αγοράσουμε το βιβλίο που θέλουμε, αρκεί να μπούμε στη σελίδα του bookCrossing, να εγγραφούμε, να βρούμε το βιβλίο που επιθυμούμε και να δούμε πότε και πού θα «απελευθερωθεί».
Η ιδέα ξεκίνησε από την Αμερική και τα μέλη της αποτελούν μια παγκόσμια κοινότητα ανταλλαγής βιβλίων. Η ελληνική κοινότητα αριθμεί 5.000 μέλη, που συναντιόνται κάθε χρόνο, μιλούν για τα βιβλία και γνωρίζονται.
Cocooning
Cocooning”, ή αλλιώς το να προτιμά κανείς να μένει σπίτι του και να διασκεδάζει με την παρέα του, έχει ήδη κερδίσει έδαφος σε αντίθεση με τις καθημερινές βόλτες στις καφετέρειες και στα κλαμπ, που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που βιώνουμε, η πεσμένη ψυχολογία καθώς και το χειμωνιάτικο σκηνικό, ωθούν τους περισσότερους από μας να αναζητούν στο σπίτι τη χαλάρωση, την ηρεμία αλλά και τη διασκέδαση. Οι παρέες λοιπόν μεταφέρονται στο σπίτι, οι καναπέδες γεμίζουν και το κέφι ξεκινά. Στις επιλογές για διασκέδαση στο σπίτι συμπεριλαμβάνονται σίγουρα τα επιτραπέζια, η προβολή ταινιών, το μαγείρεμα αλλά και τα καθιερωμένα πάρτι.
Ποδήλατο
Έχουν αρχίσει και κατακλύζουν τους δρόμους οι ποδηλάτες, οι οποίοι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Όλο και περισσότεροι αποχωρίζονται τα αυτοκίνητά τους όχι μόνο για να πάνε βόλτες αλλά και για να μετακινηθούν προς τη δουλειά τους. Χωρίς άγχος για το τι ώρα θα φτάσουν, για το που θα παρκάρουν και για τα έξοδα της βενζίνης, οι ποδηλάτες μετακινούνται καθημερινά στην πόλη.
Το κόστος της αγοράς ενός ποδηλάτου ποικίλλει, ανάλογα βέβαια με την ποιότητα. Υπάρχουν ποδήλατα που «σπάνε» σε δύο ή τέσσερα κομμάτια και μπορείς να τα μεταφέρεις παντού, ακόμα και στο μετρό. Μάλιστα,η Αθήνα βρίσκεται εν αναμονή του συστήματος δανεισμού ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης, για το οποίο έχει δεσμευθεί ο δήμαρχος Αθηνών, κ. Καμίνης. Προγράμματα ποδηλάτων δημόσιας χρήσης λειτουργούν εδώ και χρόνια και με μεγάλη επιτυχία σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Αμερική, Καναδά, Κίνα, καθως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και Παγκοσμίως.
Η οικονομική και κυρίως η αξιακή κρίση, οι μειώσεις μισθών, η ανεργία μας ωθούν να στραφούμε σε είδη διασκέδασης, που είχαμε παραμερίσει. Στο χέρι μας είναι να διαλέξουμε τι ταιριάζει σ’ εμάς και να το ακολουθήσουμε!



Πηγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου